Istoric///
Istoria activității Direcției Construcții Capitale
- La 12 decembrie 1957 prin decizia Comitetului Executiv al Sovietului orăşenesc a deputaţilor oamenilor muncii a fost creată Secţia construcţii capitale. Necesitatea formării acestei secţii a fost dictată de creşterea bruscă a construcţiei obiectivelor locative, grădiniţelor de copii, spitalelor, policlinicilor, obiectivelor gospodăriei comunale, precum şi a altor obiective de menire socială. În fond constructorii au zidit aproape întreg oraşul, beneficiar al cărora a fost Direcţia construcţii capitale a Primăriei municipiului Chişinău.
- De la data creării, ÎM.Direcţia construcţii capitale a Primăriei municipiului Chişinău a construit în oraş mai mult de 5 milioane metri patraţi de suprafaţă locativă, 110 grădiniţe de copii cu 60 de mii de locuri, 52 şcoli cu 62 mii locuri de învăţământ, 15 spitale cu 3,5 mii paturi, 18 policlinici cu 12,5 mii vizite în schimb, diferite magazine cu o suprafaţă comercială de 22 mii metri patraţi.
- Dintre obiectivele gospodăriei comunale în această perioadă au fost construite 94 km de apeducte, 64 km reţele de canalizare, 54 km linii troleibuze, 110 km de gazoducte. În afară de aceasta au fost construite un şir de obiective unicale. Acestea sunt – Circul cu 2000 de locuri, Palatul Tineretului, teatrul pentru copii „Licurici”, Palatul sindicatelor din sectorul Râşcani, Palatul elevilor din bd. Ştefan cel Mare, Palatul Prieteniei din str. A. Mateevici, complexul comercial „UNUC”, un şir de magazine din bd. Dacia, s-a restaurat Catedrala Naşterea Domnului cu Clopotniţa şi multe alte obiective pentru necesitatea oraşului nostru.
- Pe parcursul anilor la edificarea oraşului au participat mii de constructori. Din decembrie 1957 Direcţia construcţii capitale a Primăriei municipiului Chişinău a fost condusă de şefi cu experienţă bogată de lucru care au adus aportul personal la construcţia obiectivelor oraşului. Printre ei au fost – Bedencov Efim, Parfentiev Serghei, Hohloekov Boris, Dmitriev Demian, Sviţa Oleg, Iulin Vasile, Darienco Eugeniu, Nichitenco Nicolae, Krivonosov Ivan, Matiuşenco Valentin, CUCU Gheorghe, GUMENIUC Veneamin, GNACIUC Tudor, Ion DERMENGI, Alexandru PANFILII,Roman SOFRONI. La momentul actual Direcţia este condusă de dl Vladimir Roșca șef interimar.